021.410.54.19 / 0745.459.555 info@inatherapy.ro

În mod normal, în planul frontal al corpului, coloana vertebrală este rectilinie. În cazul unei scolioze, apar curburi laterale ale coloanei, însoțite de rotația vertebrelor, cu tendință la compensare superioară sau inferioară, dar fără tendință de reducere completă a curburii inițiale.

Dacă punem copilul să se aplece în față, cu brațele lăsate să atârne libere, în cazul scoliozei se va observa bombarea unui hemitorace de partea convexității.

A nu se confunda o atitudine scoliotică cu o scolioză propriu zisă. Atitudinea nu va prezenta inegalități de bombare a unui hemitorace, la aplecarea în față a corpului.

Oricum, la orice asimetrie a coloanei, a umerilor, a omoplaților, este obligatorie o vizită la pediatru sau ortoped, care vor preciza dacă este vorba de o scolioză sau numai o atitudine scoliotică.

În 2-3% din cazuri, scoliozele apar de la naștere datorită unor malformații vertebrale sau costale, iar 6-7% sunt datorate unor boli neuromusculare.

În acest material ne interesează curburile scoliotice care apar în jurul pubertații și ale căror cauze nu sunt încă elucidate.

Sunt afectate în special fetel între 75-80% din cazuri.

Este foarte important ca mamele să fie atente, urmărind spatele fetiței, mai ales in timpul puseelor de creștere.

Din păcate constatăm că din cauza unei pudori exagerate, mamele nu intră în baie când copila face duș sau când este dezbrăcată.

Se prezintă la cabinet cazuri avansate și când întrebăm de când a apărut diformitatea coloanei, ni se răspunde că ”nu știu, nu mă lasă s-o văd dezbrăcată, am observat-o întâmplător la mare”.

Aceste deformări în plan frontal ale coloanei trebuiesc depistate devreme și serios tratate, altfel lucrurile se complică ajungându-se la corsete și intervenții chirurgicale.

Radiografie scolioză

O radiografie este neapărat indicată, de preferință a întregii coloane și a crestelor iliace , care va lămuri specialistul asupra situației vertebrale , cât și asupra stadiului de maturare osoasă, important ca prognostic și tratament.

Este indicată și măsurarea lungimii membrelor inferioare, existând curburi scoliotice datorate unui membru mai scurt.

În cazul unei atitudini scoliotice, neexistând curburi patologice, nu este necesar un tratament special, ci activitate fizică normală pentru orice adolescent.

Criteriile tratamentului scoliozei propriu zise, reprezintă protocolul de urmat, în funcție de magnitudinea curburilor.

  • De la 0 – 30 grade : Kinetoterapie specifică
  • De la 30-50 grade : Kinetoterapie + corset.
  • Peste 45-50 grade : Intervenție chirurgicală.

Nota bene : După intervenția chirurgicală tânăra poate duce o viață normală, poate avea copii !

Studii recente au demonstrat că tratamentul kinetic singur, nu are nici o eficacitate în cazul scoliozelor evolutive. Timp de 6 luni tratamentul kinetic este obligatoriu, după care o nouă examinare va stabili dacă acesta va continua singur sau este necesar și corsetul.

In cazul scoliozelor evolutive, kinetoterapia singură nu va da niciodată rezultate pozitive. De multe ori pacienta refuză ortezarea care este obligatorie peste 30 grade, părinții cedează și rezultatul este catastrofal.

O scolioză evolutivă netratată se agravează cu 1-2 grade pe an toată viața, deci nu numai în perioada de creștere cum cred unii părinți.

O scolioză neevolutivă cu puține grade de înclinare, are rezultate bune cu kinetoterapie corectă, ceea ce face ca părintele să creadă că orice scolioză beneficiază practicând numai câteva exerciții zilnic.

Trebuie să accentuez asupra unei dogme foarte răspândită în România, aceea a înotului.

De notat că nici o coloană scoliotică nu s-a redresat vreodată prin practicarea exclusive a înotului ani de zile, ci dimpotrivă. Am văzut cazuri unde pacienta avea 4 zile pe săptămînă ședințe de inot fără nici un rezultat după 2 ani, spre disperarea părinților care constatau agravarea scoliozei.

Înotul poate fi benefic numai în cadrul unui tratament complex, având în prim plan kinetoterapie corectă și ortezare purtată permanent.

Peste 30-40 grade, dacă se refuză corsetul și se practică numai kinetoterapia, boala se va agrava cu siguranță.

De asemeni am întâlnit cazuri în care pacienta era pusă să doarmă pe un plan dur, ceea ce este o absurditate. In cazul scoliozei,cuburile fiind în plan frontal, planul dur nu are sens.

Rolul familiei în tratamentul acestei afecțiuni este foarte important. Adolescenta trebuie convinsă de necesitatea urmării unui tratament corect, susținut. Purtarea unui corset nu trebuie să genereze complexe, este un tratament corectiv ca oricare altul.

De ce după o fractură purtarea unui aparat gipsat pare firească, sau purtarea de ochelari nu pune probleme , dar un corset reprezintă motiv de jenă ?

Închei cu un apel insistent mai ales pentru mame : observați-vă cu atenție copiii, mai ales că nu toate școlile au medic care să controleze fiecare elev. La orice asimetrie toracică, apelați la un medic specialist !

Dr. Ligia Robănescu

Share This