Introducere
Temperatura normală a corpului variază de la persoană la persoană de-a- lungul zilei. În general temperatura este mai mare la preșcolari, în special la cei între 18 – 24 de luni. Se consideră totuși febră, temperatura rectală mai mare de 38 grade.
Trebuie ținut seamă de faptul că febra nu este întotdeauna în corelație directă cu gravitatea bolii. Totuși o temperatură de 40 – 41 grade poate fi ea însăși periculoasă.
Febra joacă un rol important în lupta contra infecției. Uneori reducerea febrei poate prelungi anumite boli.
Totuși febra crește metabolismul și activitatea sistemului cardiopulmonar și de aceea febra poate fi dăunătoare în cazul copiilor cu o boală cardiacă, pulmonară sau neurologică. Acestora trebuie să li se scadă temperatura.
Cauze și simptome ale febrei
Sugarul febril nu doarme bine, nu se alimentează adecvat. Copiii mai mari nu se mai joacă, sunt agitați.
Uneori o febră mare poate detemina convulsii febrile sau copilul devine letargic.
De obicei febra este rezultatul unei infecții, traumatism sau inflamație. La sugari și copiii mici cauzele sunt infecțiile virale respiratorii, gastroenterite, infecții la nivelul urechii, sinusuri, pneumonie, infecții urinare.
Nou născuții și sugarii mici nu au sistemul imunitar dezvoltat, deci au un risc crescut pentru infecții grave.
Un copil mai mic de 3 ani cu febră mare poate avea bacterii în sânge fără alte simptome, de aceea vaccinarea împotriva bacteriilor care provoacă bacteriemie ocultă ferește copilul de aceste afecțiuni.
Uneori febra este efectul unor vaccinuri și medicamente, artrită , celulită, meningită, encefalită.
Febra cauzată de vaccinuri durează 1 – 2 zile.
Febra cronică poate fi produsă de afecțiuni infecțioase cum ar fi hepatita, sinuzita, pneumonia, abcesul intraabdominal, infecții digestive bacteriene sau parazitare, infecții osoase, endocardita, TBC.
Afecțiuni neinfecțioase : boală inflamatorie intestinală, artrita juvenilă, leucemia.
Semne de gravitate : febră la un sugar sub 2 luni, stare de apatie, aspect toxic, tulburări respiratorii, hemoragii subcutanate, plâns neconsolabil, iar la un copil mai mare redoarea gâtului, stare de confuzie, dureri de cap.
Investigații medicale recomandate în caz de febră
Copilul cu febră trebuie consultat imediat de medic dacă este sub 2 luni sau dacă are semne de gravitate.
Copilul fără semne de gravitate , cu vârsta între 3 și 36 luni va necesita consult dacă febra este de 39 grade sau mai mare, dacă nu are semne evidente de infecție a căilor respiratorii sau dacă febra durează peste 5 zile.
Copilul peste 36 luni cu febră peste 5 zile trebuie consultat de medic.
Sugarul febril cu vârsta sub 30 zile trebuie spitalizat și i se vor recolta probe de sânge , urină , examen radiologic, eventual puncție lombară.
In cazul celor între 3 – 36 luni fără simptome specifice dar starea generală alterată, se procedează la recoltarea probelor pentru laborator.
In cazul febrei cornice testele sunt direcționate în funcție de suspiciunea unei anumite afecțiuni.
La copiii peste 36 luni fără semne specifice, nu se fac teste de laborator. Tratamentul va fi etiologic afecțiunii .
Măsuri generale pentru tratarea febrei
- administrarea de lichide suficiente pentru a evita deshidratarea
- comprese reci pe frunte, articulația mâinilor și a gambelor
- băi călduțe, la o temperatură puțin mai scăzută față de temperatura copilului.
Băile reci pot crea frison, de aceea nu se vor folosi decât la o temperatură de peste 41 grade.
Frecțiile cu alcool se vor evita, căci alcoolul se poate absorbi prin piele producând intoxicație.
De reținut că febra nu trebuie tratată neapărat. Deși antipireticele pot oferi confort prin reducerea febrei, ele nu modifică afecțiunea febrilă. In general se utilizează acetaminophen oral sau supozitoare, ibuprofen oral. Se va întreba pediatrul despre dozarea medicamentelor.
Aspirina trebuie evitată la copii, căci interacționează cu anumite infecții virale producând o afecțiune gravă sindromul Reye.
Să se rețină faptul că erupția dinților nu produce febră semnificativă , deci nu necesită antipiretice.
Rareori o febră persistă iar cauza nu poate fi identificată, chiar și după testări extensive, tipul febrei este ”de origine necunoscută”. Poate fi vorba de o afecțiune gravă care trebuie investigată în continuare.
Dr. Ligia Robănescu
Comentarii recente