Definire vărsături
Vărsăturile reprezintă eliminarea involuntară prin faringe și cavitatea bucală a conținutului gastric.
La sugar trebuie să se facă deosebirea între vărsătură și scuiparea de mici cantități de alimente în timpul sau imediat după masă, când regurgitează. Vărsăturile sunt cauzate deseori de o afecțiune și pot produce deshidratare, mai ales că micul pacient refuză să bea.
Vărsăturile reprezintă un mecanism de protecție, eliminând substanțe potențial toxice.
Vărsăturile pot indica uneori afecțiuni grave ca ocluzia intestinală sau hipertensiunea intracraniană.
Cauzele vărsăturilor și semne de gravitate
Cauzele cele mai frecvente ale vărsăturilor la nou născuți și sugari sunt gastroenterita, boala de reflux gastroesofagian, iar la copiii mai mari gastroenterita virală.
La nou născuți și sugari pot fi cauze mai rare cum ar fi intoleranța la proteinele din laptele de vacă, infecții grave ca apendicita, meningita, pielonefrita, traumatismele craniene care cresc presiunea intracraniană, ca și formațiunile canceroase craniene.
Semne de gravitate : stare letargică apatia, plâns continuu cu fontanele proeminente, dureri de cap , rigiditatea gâtului, fotofobia, febra mare, dureri abdominale, vărsături persistente cu sânge, sau scaune cu sânge care pot sugera o cauză obstructivă. De asemenea, copilul poate prezenta cefalee în timpul nopții sau la trezire, simptom care se agravează progresiv la tuse sau la defecație.
Investigații medicale recomandate în caz de vărsături
Medicul se va interesa când au debutat vărsăturile, frecvența lor, aspectul, cantitatea, dacă sunt explozive, dacă apar în anumite momente ale zilei, dacă se asociază febră sau durere abdominală, frecvența și consistența scaunelor, cantitatea de urină eliminată. De asemenea, se va interesa despre călătorii recente, traumatisme, iar la adolescente eventuala folosirii contraceptivelor.
În spital se vor face evaluări medicale, se recoltează probe de scaun, culturi din sânge, urină, lichid cefalo-rahidian și uneori examen radiologic de tract digestiv, ecografie gastrică, eventual examen radiologic de tract inferior după introducerea de bariu în rect, teste de sânge pentru măsurarea nivelului electroliților, uneori teste de alergie, CT cranian.
Măsuri pentru tratarea vărsăturilor
Este foarte importantă hidratarea copilului. Dacă tolerează, va primi cantități mici – câte o linguriță la fiecare 5 minute. Se dau soluții cu cantități adecvate de electroliți, care se găsesc în farmacii. Nu se vor da băuturi pentru sportivi , băuturi carbogazoase cu prea mulți carbohidrați și puțin sodiu.
La copiii mai mari se poate da înghețată pe băț sau jeleuri.
In cazul unei deshidratări severe, lichidele se vor administra intravenos.
Tratamentul se adresază afecțiunii specifice care cauzează vărsăturile.
Dr. Ligia Robănescu
Comentarii recente