De la naștere și până învață mersul independent, copilul are piciorul plat în mod normal, ceea ce nu necesită nici un tratament de recuperare.
In această perioadă manevrele asupra piciorului sugarului normal sunt inutile și chiar periculoase.
Desigur se exclude piciorul patologic care trebuie tratat din primele luni (picior strâmb congenital, boli neuromusculare, piciorul spastic, etc).
În jurul vârstei de 1 an copilul începe să meargă și din acest moment asistăm la modificări ale piciorului până în jurul vîrstei de 5 ani .
Astfel copilul poate merge la început cu picioarele în aducție (cu vârfurile spre interior), sau pe vârfuri sau cu picioarele rotate extern, etc. De obicei aceste poziții dispar treptat.
În această perioadă nu este indicată încălțăminte ortopedică, susținătoare plantare,etc., dacă examenul medical exclude alte afecțiuni.
Când începe mersul, copilul trebuie lăsat în casă fără încălțăminte, numai în ciorapi , iar în exterior încălțăminte ușoară, flexibilă, cu glezna liberă.
Ghetuțele tari, cu carâmb înalt nu susțin gleznele cum se crede, ci dimpotrivă generează o laxitate nedorită a gleznei care predispune la accidente. Astfel de ghetuțe nu ajută la formarea bolții plantare, ci împiedică rulajul normal al piciorului, favorizând aplatizarea lui.
Există și unele cazuri unde se indică încălțăminte ortopedică, anume la un picior plat flexibil, cu genunchii în valgus (în X) accentuat, cu dureri la nivelul gambei, care generează oboseală la un efort mic. În această situație însă ,nu se va înălța bolta plantară.
Utilizarea premergătorului în care copilul stă ca pe un scăunel , favorizează hipotonie musculară, uneori afectând și șoldul, deci nu este recomandată.
De asemenea nu este indicat să se poziționeze copilul în picioare la 5,6,7,luni crezându-se că astfel va merge mai curând, căci scheletul lui nu este pregătit. Copilul sănătos trebuie lăsat să achiziționeze mersul în 4 labe, apoi să se agațe pentru a se ridica în picioare, urmând să se deplaseze cu sprijin , apoi independent. Până la 1 an și 4-5 luni este normal să apară mersul independent.
Atenție și la încălțămintea folosită. Ea trebuie schimbată frecvent, în funcție de creșterea piciorului care nu trebuie constrâns de o ghetuță prea mică.
Un studiu al creșterii piciorului până la 6 ani a arătat că :
• după 18 luni piciorul crește cu ½ număr la fiecare 3 luni până la vârsta de 30 luni.
• între 30 luni și 4 ani, piciorul crește cu ½ număr la fiecare 4 luni.
• Intre 4-6 ani piciorul crește cu ½ număr la fiecare 6 luni, apoi creștera diminuează.
Deci, atenție la schimbarea încălțămintei pentru a nu dăuna dezvoltării normale a piciorului.
Mai este de amintit faptul că și poziția genunchilor se modifică cu vârsta copilului.
Noul născut are de obicei genunchii în varus (genunchii călărețului). Intre 1 an ½ – 2 ani există o perioadă de aliniere, apoi între 2-3 ani trece prin faza de valgus fiziologic (genunchi în X), ca să ajungă la aliniere între 4-6 ani.
Evident, dacă aceste posturi sunt exagerate, un examen ortopedic este necesar.
Avem multe consultații pentru suspiciune de picior plat. De notat că 96% din copiii sub 4-5 ani au picior plat funcțional, suplu, nedureros, care nu se tratează. Piciorul se va modifica în cursul creșterii de cele mai multe ori.
Există și picior plat cu transmitere genetică (unul din părinți are picioare plate). Acesta nu va răspunde la tratament.
Si la copiii mai mari, cu un picioare plate nedureroase, suple, copilul nu se plânge de oboseală la parcurgerea unor distanțe medii, nu se recomandă încălțăminte specială sau susținătoare plantare, fiind vorba de un picior plat funcțional, deci în limitele normalității.
Ridicarea pe vârfuri a copilului în aceste cazuri va evidenția apariția bolții longitudinale plantare.
Numeroase studii pe mii de subiecți de 19-20 de ani au evidențiat faptul că piciorul plat flexibil și nedureros nu s-a modificat pe parcursul anilor, deși subiecții au purtat susținătoare plantare, ghete ortopedice , au făcut kinetoterapie.
Mulți sportivi cu astfel de conformație a picioarelor au făcut performanță în diverse discipline sportive.
La copii mici mai există practica de a le schimba încălțămintea (dreptul în stângul).Este o metodă dăunătoare, contraindicată.
În concluzie, piciorul plat nedureros, flexibil, poate dezvolta după vârsta de 5 ani o boltă plantară evidentă sau rămâne cu aspectul de ”plat” fără tulburări ulterioare și nu se tratează, fiind așa numitul picior plat funcțional.
In orice caz, dacă observați aspecte anormale ale poziției picioarelor copilului, cel mai bun lucru este consultarea unui medic specialist. Evitați părerile amatorilor !
Dr. Ligia Robănescu
Comentarii recente