La sugar și copil plânsul este o formă de comunicare, ca răspuns la o senzație de foame , de disconfort (scutec ud), teamă ,etc. Plânsul încetează când nevoia este satisfăcută. Acest plâns este normal și are tendința să scadă după vârsta 3 luni.
Plânsul excesiv se referă la plânsul persistent, sau la cel ce continuă după ce au fost depuse eforturi de consolare. Plânsul excesiv nu este determinat de o afecțiune medicală specială în 95% din cazuri. De obicei, copilul se liniștește spontan.
Cauzele plansului excesiv la copii
Cea mai frecventă cauză este oboseala. Intre vârsta de 6 luni și 3 ani plânsul este deseori cauzat de dificultatea de a adormi. Reluarea somnului este dificilă de exemplu pentru copilul obișnuit să adoarmă legănat sau cu suzetă.
După 3 ani coșmarurile sunt frecvente. Uneori copiii de 3 -8 ani plâng noaptea dar nu se trezesc, nici nu-și amintesc dimineața de ce au plâns (acestea sunt terori nocturne).
Plânsul excesiv este cauzat de o problemă medicală sub 5% din cazuri ca: reflux gastroesofagian, leziuni pe cornee, fisuri anale, otită medie sau fire de păr răsucite în jurul unui deget, constipație, intoleranță la proteinele din lapte, răsucirea unei anse intestinale, otită medie, infecție urinară, fractură, răsucire testiculară, reacție postvaccinală, etc.
Mai rar, poate fi o boală gravă : ocluzie intestinală, insuficiență cardiacă, meningită, hemoragie cerebrală în urma unui traumatism cranian. La sugarii cu boli grave, cu febră mare, vărsături, plânsul excesiv poate fi primul semn.
Colicile sugarului sunt episoade de plâns fără o cauză evidentă, apar în general la copiii cu vârsta între 6 săptămâni și 4 luni.
Erupția dentară poate fi cauza plânsului, care se reduce în timp. Analgeticele ușoare și inelele speciale pentru erupția dentară sunt utile.
Sfaturi si recomandări pentru părinți
Anumite semne sunt cauze de îngrijorare, cum ar fi : dificultăți de respirație, vânătăi și tumefacții la nivelul capului sau în alte zone, convulsii sau mișcări anormale, iritabilitate extremă, plâns continuu cu febră sau febră la un sugar cu vârsta sub 8 săptămâni.
Dacă se observă vărsături, lipsa poftei de mâncare umflarea abdomenului, scrot roșu sau tumefiat pe lângă plânsul persistent, copilul trebuie neapărat consultat de medic.
Părinții trebuie să relateze și despre evenimente recente ca vaccinări, eventuale traumatisme,
utilizarea unor medicamente. Dacă nu este vorba de o afecțiune organică, părinții trebuie să caute cauzele evidente ale plânsului, cum ar fi hainele prea groase sau un scutec ud, copilul va fi luat în brațe, mângâiat, să i se dea o suzetă, să se utilizeze o tetină cu orificiu mai mic ( dacă sugarul suge prea repede), provocarea de eructații (râgâieli), să se evite alimentația excesivă.
Când cauza plânsului este oboseala, intervențiile părinților au rezultate pe o perioadă scurtă, plânsul se reia, fapt ce obosește mult copilul.
Mamele care alăptează pot observa că după ce ele consumă anumite alimente, copilul plânge mai mult, deci acestea trebuiesc evitate.
Când sugarul plânge fără un motiv evident, părinții se simt epuizați și uneori stresul este atât de mare încât pot abuza copilul.De aceea ei trebuie să solicite sprijn emoțional din partea familiei sau a prietenilor care au fost în aceiași situație.
Sprijinul și încurajarea pentru părinți sunt foarte importante când copilul nu are o afecțiune organică aparentă. Infășarea în prima lună de viață poate fi liniștitoare ca și legănatul în brațe.
Uneori părinții pot fi sfătuiți să lase sugarul să plângă pentru perioade scurte de timp. Aceste pauze sunt utile pentru evitarea abuzului.
Oricum, sprijinul pediatrului este foarte prețios mai ales pentru tinerii părinți.
Dr. Ligia Robănescu
Comentarii recente