Începând cu primele zile de viață ale copilului, se pot constata unele malpoziții ale picioarelor datorate poziției intrauterine. De exemplu, picior talus valgus, metatarsus varus, etc.
Dacă aceste malpoziții nu sunt fixate, se pot corecta ușor prin manipulări, mișcările au atitudine normală, nu există motive de îngrijorare. Cu câteva corecții pasive, ușor masaj, executate de un kinetoterapeut avizat, acestea se corectează.
În aceste cazuri este total contraindicată imobilizarea în orteze sau aparat gipsat.
Desigur, la naștere se pot constata unele malformații ale picioarelor (de exemplu piciorul varus echin, când piciorul este rigid, orientat in interior față de gambă) și care nu se poate corecta pasiv. .Acestea vor beneficia de aparate gipsate sau ortezări speciale și manipulări de scurtă durată între imobilizări.
În toate cazurile acestea , refractare la tratamentul conservator, ortopedul va conduce tratamentul, intervenind uneori chirurgical.
În perioada ridicării în picioare a copilului, părinții trebuiesc informati in legătură cu modul de încălțare.
Trebuie avut în vedere faptul că partea din față a piciorului sugarului (numită antepicior) este mobilă și independentă față de piciorul posterior.
Dacă piciorul este imobilizat intr-o incălțăminte rigidă, care fixează cele două parți ale piciorului, se va deteriora biomecanica acestuia.
Încălțămintea rigidă împiedică torsiunea normală a celor doua segmente, care pe masură ce copilul crește, își vor pierde motilitatea normală.
De aceea recomandarea către parinți este ca in majoritatea timpului copilul să fie lăsat desculț în casă , numai in ciorapi, iar pentru exterior încălțămintea să nu fie rigidă în nici un caz și dacă se poate din piele.
În privința piciorului plat ;
Piciorul plat este normal în general până la 4-5 ani și se consideră fiziologic dacă este suplu.
În caz de rigiditate, medicul va căuta cauzele acestei deformații.
Există și picioare plate transmise genetic, care nu se vor corecta niciodată , dar care nu deranjează copilul.
În cazul unui real picior plat, există 3 grade de severitate și aprecierea o face ortopedul. Dacă la ridicarea pe vârfuri bolta plantară longitudinală aplatizată va apare, aceasta înseamnă că nu există rigiditate, piciorul este flexibil.
De altfel, acești copii nu se plâng de dureri la nivelul piciorului și fac chiar sport de performanță.
Regula este că un picior plat flexibil nu necesită tratament sau ortezare.
Kinetoterapia este indicată numai in cazul contracturii mușchiului triceps sural (situat in partea posterioară a gambei).
Mai este recomandat tratament kinetic in cazul piciorului plat asociat cu laxitate ligamentară și poziție in valg a calcaneului.
Sub 4 ani nu se tratează nici un copil cu picior plat flexibil, nici cu kinetoterapie, nici cu incălțăminte specială sau talonete. Copilul va merge fără încălțaminte în casă.
Ghetele ortopedice in aceste cazuri favorizează laxitatea articulară a glesnei, iar talonetele împiedică formarea boltei plantare.
Să ținem seama de faptul că numai 2% dintre copiii cu picior plat au un picior dureros care trebuie tratat.
De asemenea părinții trebuie să știe că folosirea premergătorului (cel in care copilul stă ca intr-un chilot) este extrem de dăunatoare, atât pentru șolduri cât și pentru picioare, favorizând hipotonia unor grupe musculare și mersul pe vârfuri.
În cazul sugarilor:
Este total absurdă este afirmația unor nespecialiști în materie, anume că sugarul sau copilul mic are picioare plate și trebuie tratat.
Nici un sugar din lume nu prezintă scobitură longitudinală a plantei în primul rand pentru că nu a mers și pentru că așa cum am menționat mai sus, vârsta apariției boltii plantare este peste 4 ani.
Tratamentul sugarului pentru așa zisul picior plat dovedeste lipsă totală de profesionalism.
Părinții trebuie să se adreseze medicului avizat și să evite astfel solicitări inutile ale copilului.
Dr. Ligia Robănescu
Comentarii recente