Părinții sunt întotdeauna alarmați de eventuala aplatizare a unei zone a craniului copilului, sau de persistența înclinării capului spre dreapta sau stânga. Orice deformație este o formă sau o poziție anormală a corpului cauzată de forțe mecanice. Deci reprezintă un răspuns normal al țesuturilor față de forțele extrinsece sau intrinsece asupra fetusului în timpul sarcinii.
Torticolisul congenital se observă de la naștere și înseamnă o scurtare unilaterală a mușchiului sterno-cleido-mastoidian.Acest mușchi pleacă din partea superioară a sternului și se inseră pe o proeminență posterioară a craniului (apofiza mastoidă). Copilul va prezenta o înclinație laterală a capului și gâtului de partea mușchiului afectat și rotația capului spre partea opusă.Incercarea de derotare a capului întâmpină rezistență și plâns din partea copilului. Uneori se poate observa o formațiune fibroasă, tumorală la palparea mușchiului, care s-ar datora unei ocluzii a vaselor de sânge, ceea ce privează mușchiul de oxigen și produce formațiunea amintită mai sus.
Cauzele torticolisului pot fi:
• prenatale: deficiențe de circulație cu irigare , sau malpoziția capului fetusului, o ruptură a mușchiului sterno-cleido-mastoidian sau factori ereditari
• perinatale: prezentare pelviană , naștere dificilă
• postnatale: poziție preferențială a capului sau prezența plagiocefaliei
Examenul imagistic este indicat, având în vedere că în 20% din cazuri există malformații: subluxație cervicală, hemivertebre, tumori,etc. Trebuie să știm că există și laterocolisul, unde sunt incriminați alți mușchi decît sterno-cleido-mastoidianul , care e mult mai frecvent și mai ușor de rezolvat. Tratamentul trebuie instituit precoce, kinetoterapia urmărind stretching (alungirea) sterno-cleido-mastoidianului, provocarea unor mișcări active ale capului, urmărindu-se o dezvoltare simetrică a mișcării capului, gâtului și membrelor superioare.
Este foarte importantă inițierea părinților pentru continuarea exercițiilor acasă. Alungirile mușchiului trebuie făcute cu blândețe, treptat, pentru a nu poduce microtraume care pot genera viitoare fibroze. Unui sugar de 3- 4 luni i se pot iniția mișcări active ale capului, arătându-i diverse jucării sonore, pentru cei mai mari de 4 luni se pot iniția reacții de echilibrare și îndreptare. Se prescriu și exerciții din decubit ventral (pe burtă), care să favorizeze mișcări active ale gâtului și jocuri diverse, balansări în leagăn, oferirea biberonului din partea opusă rotației capului, stimulare cu jucării sonore, etc.
Orteza cervicală contribuie la poziționarea corectă a capului. De asemennea, sugarul poate fi ajutat prin confecționarea unei pernițe umplute cu orez care împiedică rotația capului în timpul somnului. Un torticolis congenital persistent se poate corecta mai târziu chirurgical, respectiv, dacă după vârsta de 6 luni poziția capului nu s-a modificat după tratament conservator. Torticolisul pozițional se corectează mai ușor decât cel congenital. Cauzele apariției acestuia sunt de ele mai multe ori : plagiocefalia sau poziționare deficitară după naștere .
Plagiocefalia pozițională este o aplatizare la baza capului sau pe o față laterală a acestuia, cu o bombare controlaterală frontală. Se datorează în general unei presiuni externe. Cauze: prematuritate, prim născut,sexul masculin, , uter mic, lichid amniotic insuficient, bazin strâmt al mamei, aplicații de forceps sau vacuum, dar mai ales poziționarea copilului după naștere exclusiv pe spate.
Asocierea plagiocefaliei cu torticolis este frecventă. De exemplu torticolis stâng asociat cu plagiocefalie dreaptă. Trebuie menționat faptul că încă nu este clar dacă torticolisul generează plagiocefalia sau invers, mai ales că în multe cazuri există ambele. Plagiocefalia netratată se poate însoți de asimetrie facială,, probleme de alimentație, masticație. Tratamentul kinetic trebuie început din primele săptămâni de viață pentru a avea rezultate bune, mai ales pentru că dezvoltarea creierului este maximă în primele 12 luni .
Multe cazuri se corectează fără tratament, odată cu creșterea, dar cazurile medii sau severe necesită terapie de repoziționare în primele 5 luni. In ultimul timp manrvrele de osteopatie sunt din ce în ce mai folosite, de asemenea aplicarea de benzi kineto. Se mai poate folosi plasarea unui prosop rulat lângă capul copilului pentru a permite rotunjirea zonei plate a occiputului (zona posterioară a capului), sau pernițele speciale din comerț.
In cazurile severe, se recurge la ortezarea craniană, care trebuie purtată 23 de ore pe zi și care se controlează periodic pentru a se modifica orteza pe măsură cu aplatizarea este diminuată. Ortezarea este indicată de la 4 luni, când incă nu este inchisă fontanela anterioară.
Atât pentru tratamentul torticolisului cât și al plagiocefaliei, tratamentul kinetic precoce și susținut practicat de către kinetoterapeuți cu experiență, completat și cu aportul familiei, rezolvă marea majoritate a cazurilor.
Dr. Ligia Robănescu
Comentarii recente